Granice funkcji
Low: x−>5
Oblicz granicę
6 cze 21:32
Lech: Pomnoz licznik i mianownik przez : √x−4 +1
6 cze 21:35
Adamm:
t=
√x−4
| | t2−1 | |
limt→1+ |
| = limt→1+ t+1 = 2 |
| | t−1 | |
6 cze 21:37
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez
√x−4+1
dostaniesz
| (x−5)(√x−4+1) | |
| = √x−4+1 → 2 |
| x−5 | |
6 cze 21:38
Adamm: podstawienie jest bardziej naturalne
6 cze 21:40
Basia: dla jednych tak, dla innych nie; każda poprawna i skuteczna metoda jest dobra
można jeszcze skorzystać z reguły de l'Hospitala i też będzie w porządku
6 cze 21:44