Obliczenie sumy ciągu
Uczen: Witam mam takie zadanie:
Jaki to ciąg? Oblicz sumę.
36+12+4...
427
Obliczyłem sobie że jest to geometryczny i podstawiłem do wzoru na sumę na ciąg geometryczny
ale nie wiem jak to obliczyć, ktoś nakieruje?
6 cze 20:37
Sushi:
Masz skończony czy nieskończony ?
6 cze 20:40
Benny: an=a1*qn−1 − znajdź n
Znasz a1, an oraz q.
6 cze 20:41
Sushi:
Jeżeli skończony to ile ma wyrazów?
6 cze 20:41
a7: n=?
a
n=4/27
a
n=a
1*g
n−1
4/27=3
2*4*(1/3){n−1]
(1/3)
3=(1/3)
n−3
n−3=3
n=6
S
6=....
6 cze 20:55
a7: sorry za pomyłki w edycji
6 cze 20:56
Uczen: Dziękuję suma wyszła mi 532527, ktoś był by w stanie sprawdzić?
6 cze 20:59
6 cze 21:03
a7: wszytsko się zgadza
6 cze 21:03
Mila:
Jeżeli ciąg skończony:
a
n=a
1*q
n−1
n−1=5
n=6− liczba wyrazów ciągu
Najlepiej obliczyć na piechotę:
| | 4 | | 4 | | 4 | | 36 | | 12 | | 4 | |
36+12+4+ |
| + |
| + |
| =52+ |
| + |
| + |
| = |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | |
=================
Z wzoru na sumę:
| | 3 | | 1 | | 728 | | 728 | |
S6=36* |
| *(1− |
| )=54* |
| =2* |
| =532527 |
| | 2 | | 36 | | 729 | | 27 | |
6 cze 21:19