Sprawdź, czy prawdziwa jest następująca tożsamość, podaj założenia.
Ola: Sprawdź, czy prawdziwa jest następująca tożsamość, podaj założenia.
tg α = sin α+β / cos α+β
6 cze 20:35
Sushi:
Jakiś pomysł na to zadanie ?
6 cze 20:43
Basia:
| sin(α+β) | |
| = tg(α+β) |
| cos(α+β) | |
tg(α+β)=tg α ⇔ α+β = α+kπ ⇔ β=kπ
czyli nie zawsze; równość
nie jest tożsamością
nawiasem mówiąc sformułowanie "sprawdź czy tozsamość jest prawdziwa" jest pozbawione sensu
ponieważ równość jest tożsamością ⇔ gdy jest prawdziwa dla dowolnych wartości argumentów ze
swojej dziedziny
założenia:
6 cze 20:46