Funkcje tworzące
ktoś: Użyj funkcji tworzących, aby znaleźć liczbę wybrania 10 piłek z dużej sterty sterty na której
są piłki czerwone, białe i niebieskie jeśli:
a) wybieramy co najmniej 2 piłki samego koloru
b) wybieramy co najmniej 2 piłki czerwonego koloru
6 cze 19:44
Pytający:
| | | | 1 | |
// ∑n=0∞( | (ax)n)= |
| |
| | | (1−ax)k+1 | |
b)
| | x2 | |
x2+x3+x4+...= |
| // czerwone |
| | 1−x | |
| | 1 | |
x0+x1+x2+x3+x4+...= |
| // białe |
| | 1−x | |
| | 1 | |
x0+x1+x2+x3+x4+...= |
| // niebieskie |
| | 1−x | |
| x2 | | 1 | | 1 | | x2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| * |
| * |
| = |
| = |
| − |
| + |
| = |
| 1−x | | 1−x | | 1−x | | (1−x)3 | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
| | (n+1)(n+2) | | n(n−1) | |
bn=1−2(n+1)+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
b
10=45
a) Na pewno dobrze napisana treść?
6 cze 20:29
Mila:
Pytający można to obliczyć bez funkcji tworzących w taki sposób?
x
1+x
2+x
3=10−2
x
1≥2⇔
6 cze 23:21
Pytający:
Można, nawet tak jest chyba najprościej,
Milu.

I obliczenia dobre, ale wkradł Ci się błąd w zapisie, bo albo:
x
1+x
2+x
3=10, x
1≥2
albo
x
1+x
2+x
3=10−2, x
1≥0
7 cze 09:53
Mila:
Dziękuję bardzo, tak . Chciałam dwa w jednym

Pozdrawiam.
7 cze 17:51
ktoś: Zapomniałem to zajrzeć, bo inne przedmioty się pojawiły. W a) miało być
a) wybieramy co najmniej 2 piłki z każdego koloru ( 2 czerwone, 2 niebieskie, 2 białe)
Zaraz postaram się zrozumieć to co napisaliście odnośnie b)
9 cze 09:53
ktoś: a) wybieramy co najmniej 2 piłki z każdego koloru (minimum 2 czerwone, minimum 2 niebieskie,
minimum 2 białe)
Pisząc precyzyjniej
9 cze 09:54
ktoś: W b) nie do końca rozumiem czemu akurat takie obliczenia mamy.
// czym tutaj dokładnie jest x?
x2+x3+x4+ ...
x0+x1+x2+x3+x4+ ...
9 cze 10:54
ktoś: W a) mi wyszło 201
9 cze 11:17
Pytający:
x jest zmienną funkcji tworzącej.
Generalnie poczytaj, może rozjaśni:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Matematyka_dyskretna_1/Wyk%C5%82ad_7:_Funkcje_tworz%C4%85ce
| | x2 | |
x2+x3+x4+... = |
| odpowiada ciągowi (0,0,1,1,1,1,...) |
| | 1−x | |
n−ty wyraz tego ciągu (indeksując od zera) to liczba sposobów, na które można wybrać n piłek
tak, aby co najmniej 2 były tego wybranego koloru (czerwonego), dlatego dwa pierwsze wyrazy są
równe 0. Z definicji funkcji tworzącej n−ty wyraz tego ciągu to współczynnik przy x
n jego
funkcji tworzącej.
| | 1 | |
x0+x1+x2+x3+x4+... = |
| odpowiada ciągowi (1,1,1,1,1,1,...) |
| | 1−x | |
n−ty wyraz tego ciągu (indeksując od zera) to liczba sposobów, na które można wybrać n piłek
danego koloru (bez żadnych ograniczeń)
Po wymnożeniu funkcji tworzących odpowiadających wyborom piłek poszczególnych kolorów,
otrzymana funkcja tworząca odpowiada ciągowi, którego n−ty wyraz jest liczbą sposobów wyboru n
piłek z uprzednio ustalonymi ograniczeniami na wybór piłek w poszczególnych kolorach. Czyli
współczynnik przy x
10 wypadkowej funkcji tworzącej to szukana liczba sposobów.
a)
Trochę inaczej zrobię w tym podpunkcie, będzie prościej:
c
k // liczba sposobów, na które można wybrać k piłek czerwonych
b
k // liczba sposobów, na które można wybrać k piłek białych
n
k // liczba sposobów, na które można wybrać k piłek niebieskich
Wtedy zgodnie z ograniczeniami dla tego podpunktu:
| | ⎧ | 0 dla k<2 | |
| ck=bk=nk= | ⎩ | 1 dla k≥2 |
|
Wszystkie ciągi są takie same, mają tę samą funkcję tworzącą:
| | x2 | |
∑k=0∞(ckxk)=∑k=0∞(bkxk)=∑k=0∞(nkxk)= |
| |
| | 1−x | |
Zatem funkcja tworząca szukanego ciągu to:
| | (k+1)(k+2) | |
=∑k=0∞( |
| xk+6)= |
| | 2 | |
Stąd szukany ciąg to:
| | ⎧ | 0 dla k<6 | |
| dk= | ⎩ | (k−5)(k−4)/2 dla k≥6 |
|
I szukana odpowiedź to:
Co znacznie prościej policzyć z kombinacji z powtórzeniami (sposób
Mili):
9 cze 19:09
Mila:
Zgodnie z poleceniem jest Twoje rozwiązanie.
Z x
6 pięknie to rozpisałeś, w (b) nie było tego problemu.
Pozdrawiam
Pytającego
10 cze 15:33
Pytający:
W (b) nie było tego problemu, ale również można było tak rozpisać, jest prościej:
| x2 | | | | (n+1)(n+2) | |
| =x2∑n=0∞( | xn)=∑n=0∞( |
| xn+2)= |
| (1−x)3 | | | 2 | |
I dziękuję za to umilanie,
Milu. I również pozdrawiam serdecznie!
10 cze 20:57
Mila:
10 cze 22:21