lala
popek: Problem z całką krzywoliniową
Nie wiem co dalej zrobić jak to rozpisać. Przedziały to 0≤t≤2π
....∫(a2+a2t2)√a2t2+a2dt = a3∫√t2+1(t2+1) = ... i co dalej? przemnozyc to?
6 cze 19:35
jc:
f=(1+t
2)
1/2, f' = t/f
∫ f
3 dt = ∫ t' f
3 dt = tf
3 − 3∫t
2 f dt = tf
3 − 3∫(t
2+1 −1) f dt
=tf
3 − 3∫ f
3 dt + 3∫fdt
| | 1 | |
∫ f3 dt = |
| (t f3 + 3∫fdt) |
| | 4 | |
∫fdt = ∫ t' fdt = tf − ∫t
2/f dt = tf − ∫fdt + ∫1/f dt
| | 1 | |
∫fdt = |
| (tf + ln(t+f)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫ f3 dt = |
| (2t f3 + 3tf + 3ln(1 + f) ) |
| | 8 | |
6 cze 21:22
jc: Mała usterka, ...+3ln(t+f) (wpisałem 1 zamiast t)
6 cze 21:22