Oblicz prawdopodobieństwo że będzie to liczba podzielna przez 5.
John: Ze zbioru A={0,1,2,3} i ze zbioru B={2,5,7} losujemy po 1 cyjrze i stawiamy obok siebie i
tworzymy liczbe. Oblicz prawdopodobieństwo że będzie to liczba podzielna przez 5.
6 cze 19:13
Sushi:
A samemu nic a nic ?
6 cze 19:18
Basia: liczby podzielne przez 5 mają cyfrę jedności równą 0 lub 5
jeżeli cyfrę dziesiątek losujesz z A a cyfrę jedności z B masz 3*3=9 wszystkich możliwych par
(0 nie może być cyfrą dziesiątek)
liczby podzielne przez 5 to 15,25,35
jeżeli cyfrę dziesiątek losujesz z B a cyfrę jedności z A masz 3*4=12 wszystkich możliwych par
liczby podzielne przez 5 to 20,50 i 70
|Ω|= 9+12−1 = 20 (−1 bo liczba 22 bedzie liczona dwa razy)
|C|=6
6 cze 19:24
Pytający:
Basiu, ale jeśli uwzględniamy liczby postaci ab i ba, to wylosowanie liczby 22 będzie
dwukrotnie bardziej prawdopodobne od pozostałych liczb. To tak jakbyśmy mieli kostkę
sześcienną z dwoma oczkami zamiast sześciu na jednej ze ścianek (2 ścianki z dwoma oczkami),
czy wtedy prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch oczek jest równe 1/5 czy 2/6? Tu jest
analogicznie. Niemniej jednak jak dla mnie treść to największy problem − "zgadnij, co autor
miał na myśli".
6 cze 20:42
Basia: to znowu zależy od interpretacji
właściwie te wszystkie nieporozumienia biorą się z upierania się przy tym, że zdarzenia
elementarne muszą być jednakowo prawdopodobne
w Twoim przykładzie widać to najlepiej
w tym przykładzie Ω = {1,2,3,4,5} ale p1=p3=p4=p5 = 1/6 p2=2/6
tyle, że wtedy musimy pożegnać się z klasyczną definicją prawdopodobieństwa
6 cze 20:57