Statystyka, rozkład normalny, prawdopodobieństwo
Sta2zeK: Dzień dobry,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
https://scr.hu/qYvN2P
6 cze 19:12
Adamm:
zmienna ma rozkład dyskretny
P(Y=1)=P(g(X)=1)=P(X<−1)=FX(−1)=...
P(Y=2)=P(g(X)=2)=P(−1≤X≤1)=FX(1)−FX(−1)=...
P(Y=3)=P(g(X)=3)=P(X>1)=1−FX(1)=...
6 cze 19:16
Sta2zeK: odnośnie tego momentu:
P(g(X)=1)=P(X<−1)
wychodzi na to że ta funkcja g(x) to jest jakaś ''zwykła" funkcja do której wstawiamy za x=X,
a nie jakaś funkcja statystyczna pokroju rozkladu gestosci lub dystrybuanty,dobrze rozumiem?
6 cze 19:40
Adamm: A jak inaczej sobie to wyobrażałeś?
6 cze 19:42
Sta2zeK: w sumie nie mam pojęcia byłem przekonany że czegoś nie rozumiem, w kazdym razie już jest
wszystko jasne dziekuje za pomoc
6 cze 20:31