Zmienne losowe - zbieżność
heca!: Wie ktoś jak udowodnić, że
Xn, n∊N
ciągłe zmienne losowe o gęstości fn(x)=1+cos(2πnx), gdzie x∊[0,1]
i fn(x)=0 dla x ∉ [0,1] są zbieżne według dystrybuanty?
6 cze 18:46
Adamm:
F
n(x)=0 dla x≤0
F
n(x)=1 dla x≥1
| | 1 | |
Fn(x)=∫0x (1+cos(2πnt))dt = x + |
| sin(2πnx) dla 0<x<1 |
| | 2πn | |
F
n(x)→F(x)
F(x)=0 dla x≤0, x dla 0<x<1, 0 dla x≥1
6 cze 18:57
heca!: a czy gęstości są zbieżne punktowo?
6 cze 19:54
heca!: nie rozumiem też dlaczego całka jest od 0 do x i tego:
"F(x)=0 dla x≤0
0 dla x≥1"?
6 cze 20:33