Równanie trygonometryczne
julia.lewandowska: Rozwiąż równanie:
3−√2*cosx*(5x+π2)=2
6 cze 18:14
Basia:
| | π | | 3π | |
5x = − |
| +2kπ lub 5x = − |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | −π+8kπ | | −3π+8kπ | |
5x = |
| lub 5x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | −π+8kπ | | −3π+8kπ | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 20 | | 20 | |
6 cze 18:20
Sushi:
A jakiś własny wkład w to zadanie ?
6 cze 18:21
julia.lewandowska: Basia: chyba zgubiłaś x przed nawiasem?
6 cze 18:25
Mila:
Chyba cos źle zapisałaś to równanie, może takie?
| | π | | π | | π | | π | | π | |
5x+ |
| = |
| +2kπ lub 5x+ |
| =− |
| +2kπ / − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
dokończysz sama?
6 cze 18:28
Basia: w ogóle go nie zauważyłam;
| | π | |
czyli co? argumentem funkcji cosinus jest x(5x+ |
| )? czy jakoś inaczej? |
| | 2 | |
6 cze 18:29
julia.lewandowska: Gdy by nie było x przed nawiasem nie miałabym z tym zadaniem żadnych problemów, tymczasem jest
on w treści zadania.
6 cze 18:29
Basia: | | π | | π | |
ale czy to jest √2*cos[x*(5x+ |
| )] czy √2*(cos x)*(5x+ |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
6 cze 18:32
julia.lewandowska: pierwsza opcja
6 cze 18:35
Basia: jaki to poziom? szkoła? studia? i skąd masz to zadanie?
metodami znanymi ze szkoły z całą pewnością nie da się tego rozwiązać
6 cze 18:44
julia.lewandowska: hmm, w takim razie w zadaniu musi być błąd, w każdym razie dziękuję za pomoc
6 cze 18:45
Basia: | | π | |
może miało być cos[x*(5+ |
| )]? |
| | 2 | |
byłoby niezbyt miłe rachunkowo ale rozwiązywalne
6 cze 18:52
julia.lewandowska: być może, zadanie jest w takiej postaci jak napisałam w poleceniu− z jedynie jednym nawiasem
okrągłym
6 cze 19:09
Basia: a można wiedzieć skąd masz to zadanie? z jakiegoś zbioru zadań?
6 cze 20:19