Okrąg
P: Dane są okręgi o środkach A, B, C i promieniach równych odpowiednio r, 2r,3r. Każde dwa z tych
okręgów są zewnętrznie styczne: pierwszy z drugim w punkcie K, drugi z trzecim w punkcie L i
trzeci z pierwszym w punkcie M. Oblicz stosunek pola trójkąta KLM do pola trójkąta ABC.
6 cze 16:37
Eta:
1/5
6 cze 16:52
Eta:

Trójkąt ABC ma wymiary : 3r,4r,5r zatem jest prostokątny
sinα=3/5 , sinβ=4/5
| | 1 | |
P(KBL)= |
| *2r*2r*sinβ=.......... |
| | 2 | |
| | 1 | |
P(MLC)= |
| *3r*3r*sinα=................. |
| | 2 | |
teraz od P(ABC) odejmij sumę pól P(KAM)+P(MLC)+P(KBL)=........
otrzymasz pole P(KLM)=.........
i dokończ.....................
6 cze 17:09
P: Ok
6 cze 17:12
Eta:
6 cze 17:12