Trójkąt
P: W trójkąt rownoramienny wpisano kwadrat w ten sposób, że jego wierzchołki leżą na podstawie
trójkąta, a dwa pozostałe z środkami ramion. Jaką cześć pola trójkąta stanowi pole kwadratu?
Odpowiedź uzasadnij.
6 cze 16:22
PW: Z trójkąta równoramiennego pozostal mały trójkąt "u góry" i dwa małe trójkąty "po bokach",
które skleją się w jeden trójkąt. Spróbuj uzasadnić, że ten "u góry" i ten "sklejony" mają
jednakowe pola. Jak te pola mają się do pola całego trójkata?
6 cze 16:40
P: Ten trójkąt u góry i te sklejone mają taką samą wysokość?
6 cze 16:43
Eta:
6 cze 16:43
PW: Jeszcze tak sobie myślę:
− Czy w treści zadania nie było "równoboczny" zamiast równoramienny"?
6 cze 16:47
P: Jest rownoramienny
6 cze 17:06
PW: A wiesz dlaczego pytałem?
6 cze 17:09
P: Nie
6 cze 17:10
PW:
6 cze 17:14
Basia: PW to nie może być trójkąt równoboczny
czworokąt wpisany w trójkąt o podstawie
a w sposób opisany w zadaniu bedzie kwadratem ⇔
| 1 | | 1 | | h | | 2h | | 2a | |
| a = |
| h ⇔ a=h ⇔ tg α = |
| = |
| = |
| = 2 |
| 2 | | 2 | | a/2 | | a | | a | |
gdzie α kąt przy podstawie trójkata
w trójkącie równobocznym dostałbyś prostokąt o bokach
6 cze 20:17
PW: Dziękuję. Czyli "tak sobie myślałem" źle, ale pytający
P nie podjął dyskusji
7 cze 09:20