Proszę ogarnijcie to
Dominik: Ile liczb spełniających podane równanie należy do przedziału <−2√2;3√2>
a). x3+27=0
b).8x3−125=0
c). x3 −9x=0
d). x3−9x2=0
e). x3+5x2+6x=0
f).6x3+x2−x=0
6 cze 16:16
Adamm: Przecież to proste równania
6 cze 16:20
PW: Z łezką w oku wspominam mojego Profesora z liceum, który zadawał pracę domową:
− Rozwiążecie państwo przykłady: b) jak bałwan, c) jak cymbał, d) jak dureń, e) pomińmy…
a chłopcy podpowiadali:
− Panie Psorze, to może jeszcze h)…
6 cze 16:23
a7: A)
liczymy wszytskie pierwsiatki równania i spradzamy czy dana wartość mieść się w przedziale
<−2√2;3√2>
np.
x1=−3
nie należy do przedziału, gdyż −2√@ to jest równe −2,8 czyli −3 jest poza przedziałem
sprawdzamy dla innych pierwiastków tego równania,ale nie pamiętam jak się lizy resztę
pierwiastków wielomianu
6 cze 16:24
Dominik: właśnie nie ogarniam tego zadania

mógłbyś to rozwiązac?
6 cze 16:24
a7: ?
6 cze 16:27
PW: x2+27=x3+33=(x+3)(x2−3x+9) − wzór na sumę sześcianów
Jeden pierwiastek to x1=−3, a innych nie ma (można np. policzyć wyróżnik Δ dla trójmianu w
drugim nawiasie).
6 cze 16:30
a7: c) x3−9x=0
x(x2−9)=0
x1=0 lub x2 =3 lub x3=−3
i teraz sprawdzamy które z wyliczonych mieszczą się w podanym przedziale
6 cze 16:32
a7: jak zrozumiesz jeden przykład to będziesz rozumiał wszytskie
6 cze 16:33
a7:

C) cd. zero mieści się w podanym przedziale, 3 też się mieści i −3 nie mieści się{2}}
6 cze 16:37
a7: d)
x2(x−9)=0
x1=0 lub x2=9
x1 zawiera się w podanym przedziale 9 jest większe niż 3√2 więc się nie zawiera
6 cze 17:03
a7:
f) x(6x2 +x−1)= 0
x1=0 Δ=25 √Δ=5 x2=−1/2 lub x3=1/3
wszytskie trzy liczby będące rozwiązaniami równości zawierają się w podanym przedziale
6 cze 17:06
a7: b) korzystamy z wzoru na różnicę sześcianów
(2x−5)(4x2+10x+5) i analogicznie jak w poprzednich
czy w którymś jeszcze jest problem?
6 cze 17:10