potęgowanie
Kamil: Siemka, czy jest jakiś sposób na potęgowanie do wykładnika dziesiętnego np 5,7; 6,1
Przykładowo: 105,7
Dzięki z góry za pomoc.
6 cze 15:00
PW:
105,7=105.100,7. Pierwsza liczba jest znana, drugą musimy w jakiś sposób oszacować lubn
posłużyć się kalkulatorem:
100,7≈5,0118723362727228500155418688495,
a więc
105,7≈501187,23
6 cze 15:41
Kamil: spoko, spoko tylko nie mogę używać kalkulatora
6 cze 16:59
PW: A to czego właściwie chcesz? Tak samo mógłbyś pytać, czy jest jakiś sposób na obliczenie √13
bez kalkulatora.
6 cze 17:02
Lech: Bez kalkulatora sa metody pisemnego obliczania pierwiastka kwadratowego
z liczby dodatniej np. √ 13,13
6 cze 21:51
PW: Lechu, masz rację − zły przykład podałem.
100,7=pierwiastek dziesiątego stopnia z 107,
więc chyba nie ma chętnych, by liczyć to "na piechotę". Jak?
Można oczywiście posłużyć się tablicą logarytmów, ale pewnie odpowiedź brzmiałaby "spoko,
spoko, tylko nie mogę używać tablic".
7 cze 10:35
Adamm:
Można otrzymać dobre przybliżenie szeregiem Taylora, tylko trzeba znać wartość
| | 10 | | 10 | |
przybliżoną ln(10)=2,5+ln( |
| )≈1,5+ |
| ≈2,3 |
| | e2,5 | | e2,5 | |
7 cze 10:50