funkcja kwadratowa
Ilona: Wyznacz największą wartość wyrażenia 4xy, jeżeli x+y=1
wyznaczyłam y=1−x,
po podstawieniu mam funkcję: f(x)=4x(1−x)=−4x2+4x
teraz nie jestem pewna
p=x=−b/2a= −4/−8=1/2?
liczyć q, f(p) czy podstawiać do równania x+y=1?
6 cze 14:52
Blee:
Wyliczasz q
Postawienie do x+y=1 pozowli Ci wyznaczyc y ... ktore i tak podstawiasz do 4xy aby wyznaczyc
wartosc
6 cze 14:57
Ilona: delta = 16
q=−16/−16=1
odpowiedz to 1?
6 cze 15:05
PW: Z założenia
1
2=(x+y)
2=x
2+y
2+2xy
stąd na podstawie nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla nieujemnych
a
2 i b
2
1≥2
√x2y2+2xy=2|xy|+2xy≥2xy+2xy=4xy,
a więc
4xy≤1,
| | 1 | |
przy czym równość ma miejsce, gdy x=y i obie liczby są dodatnie, czyli dla x= |
| =y. |
| | 2 | |
6 cze 15:22