Olka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
1. Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) jest podzielny przez P(x), gdzie:
W(x) = -x3 - mx2-x2-2, a P(x) = x+2
2. Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia W(x)=x3 - 5x2+6x+1 i P(x) = x+2
3. Rozwiąż równanie:
8x3 + 1=0
4. Rozwiąż nierówność:
(x-2)(x2-3x+2)≤0
14 lis 15:31
karloz: rozumiem problem z pierwszymi dwoma bo jest trochę liczenia, ale 3

8x
3 + 1 = 0
8x
3 = -1
x
3 = -1/8
x =
3√-1/8
x = -1/2
reszta jak znajdę chwilkę czasu
14 lis 15:36
Olka: Dzięki wielkie, no faktycznie wstyd, ale szczerze mówiąc do czynienia z matematyką miałam
z jakieś 5 lat temu i niestety ale się pozapominało trochę rzeczy, nawet, a zwłaszcza
tych najprostszych.
14 lis 15:40
coco:
Wstawiasz x = - 2 do W(x) =0 i liczysz m
1) W(- 2) = + 8 -4m - 4 - 2 =0 → m= 1/2
2) W( - 2) =- 8 -20 - 12 +1 = - 23 R = - 23
3) x
3 = - 1/8 → x = - 1/2
4) ( x - 2) ( x - 2) ( x -1) ≤ 0 bo w x
2 -3x +2 liczysz Δ-tę i x
1 X
2
( x - 2)
2 ( x - 1) ≤ 0 rysujesz falistą krzywą przez miejsca zerowe
zaczynając od prawej str. od góry
w x = 2 odbijaśz do góry i przechodzisz przez 1
do dołu

! OK

odp: przedziały z pod osi wraz z miejscamizerowymi Pamietaj

!bo ≤0
więc odp; x∈ (- ∞, 1) U {2}

14 lis 15:44
coco:
Nie przejmuj się wszystko powoli się przypomni

!


powodzenia
14 lis 15:46
Olka: Dziękuję bardzo
14 lis 15:55