pochodna cząstkowa
Robert: Bardzo proszę o rozwiązanie tego przykładu, krok po kroku
x−stała(liczba)
(lny*x
lny−1)'
Rozwiązywałem to kilka razy i wychodzi mi, że ta pochodna =
| | xlny−1 | | xlny−1lnxlny | |
|
| + |
| |
| | y | | y−1 | |
a odpowiedzi pokazuja ze jest to niepoprawny wynik
6 cze 13:39
a7: a jaki ma wyjść?
6 cze 13:40
Blee:
zatosuj wzor: (af(x))' = af(x)*lna*f'(x) ; gdzie a to stala
Wiec jedyny blad to mianownik drugiego ulamka ... winno byc samo y
6 cze 13:42
Jerzy:
Wszystko jest dobrze, tylko w drugim mianowniku ma byś samo y.
6 cze 13:44
a7: to może za x podstawmy a natomiast za y podstawmy x żeby się nie myliło oznaczenia
i wychodzi
=[(lnx −1)(lnax)]'=(ln2ax−lnx−a)'
6 cze 13:45
Robert: czyli gdzie zrobilem błąd?
bo wszystko mam dobrze prócz tego mianownika
| | 1 | |
ale (ln(y−1))' wychodzi |
| więc nie wiem jak może być sam y w mianowniku |
| | y−1 | |
6 cze 13:53
Jerzy:
| | 1 | |
Na końcu masz pochodną z (lny − 1) = |
| |
| | y | |
6 cze 13:57
Jerzy:
A Ty liczyłeś ( bezpodstawnie ) pochodną z: ln(y − 1)
6 cze 13:58
Robert: Aaaa, dobra już zrozumiałem dziękuję
6 cze 14:01