błąd średni kwadratowy
Karol: Hej! Czy ktoś z was mógłby podać wzór na błąd średni kwadratowy jednego pomiaru?
6 cze 12:36
Pytający:
0
6 cze 12:44
Karol: Mogę mieć takie takie pytanie na kolokwium stąd moje pytanie
6 cze 12:51
6 cze 15:12
Karol: skoro n=1 to nie wyzeruje się?
6 cze 15:23
PW: A jaki w ogóle jest sens mówienia o średniej przy jednym pomiarze?
6 cze 15:32
a7: pomiar jest jednostkowy, ale wsród całej serii pomiarów w próbie i te wzory szacują bład
pomiaru jednostkowego względem próby/populacji?
coś tego typu
na pewno nie jest tu mowa o jednym jedynym pomiarze bo to nie miałoby nic wspólnego z tym
wzorem, takich przypadków się w staytsyce nie rozważa, chyba, że czysto teoretycznie? jeden
pomiar nie tworzy nam próby nie ma z czego liczyć parametrów itd.
nie wiem czy dobrze myślę, ale no nie ma to sensu "statystycznego"
6 cze 15:42
a7: tak jeszcze w inny sposób to jak n byłoby 1 to mamy w mianowniku 0, a przeciez przez zero nie
można dzielić
6 cze 15:46
PW: Stąd humorystyczny wniosek:
− Nie wolno dokonywac jednego pomiaru.
6 cze 15:50
a7:
6 cze 15:53
Karol: Też za bardzo tego nie rozumiem tego pytania, ale cos będzie trzeba napisać jeśli się trafi..
6 cze 20:56
a7: no w drugim linku masz właściwie wyjaśnione na str jedenastej jak to rozumieć a jak przeczytasz
cały link to wogóle dużo rzeczy Ci się wyjaśni
ew. wpisz potrzebne hasło do wyszukiwarki i są jeszcze inne materiały z tym wzorem
6 cze 21:06
a7: może powiem jak to rozumiem a ktoś może sprostuje
6 cze 21:08
a7: mamy próbę w której roziliśmy pomiary i zmienna przybierała jakieś wartości np. wzrost. z
której policzyliśmy odchylenie standardowe
np 10 osób 5 osób ma 160 5 osól ma 200cm
średnia jest =...180
odchylenie standardowe jest równe =
wtedy jak weźmiemy dowolną osobę (jednostkowy pomiar) to błąd dla tej osoby szacujemy przez to
odchylenie standardowe
czyli tak jak nastr. 11 linku drugiego
nie wiem czy to choć trochę rozjaśnia?
6 cze 21:12
Basia: właśnie o to chodzi a7
oczywiście można tę średnią niepewność kwadratową policzyć ⇔ wykonamy n pomiarów (n>1)
im więcej pomiarów tym lepiej
potem wiemy jakiego błędu możemy się spodziewać przy pojedynczych pomiarach
6 cze 21:35
a7: Basiu dzięki serdeczne
6 cze 21:39