Okręgi
Witek: Dane są okręgi o środku O1 i O2 oraz i prominiu 2. Jeden z nich jest styczny zewnętrznie, a
drugi styczny wewnętrznie do okręgu o środku O i promieniu 5. Wiadomo, że ∠O1OO2 = 60 stopni.
Oblicz długość odcinka O1O2.
6 cze 11:29
Blee:

z tw. cosinusów:
7
2 = x
2 + 3
2 − 2*x*3*cosα
wyznacz 'x'
6 cze 11:46
PW: O1OO2 − straszne.
Żeby uzyskać O1 trzeba napisać O−1 (ta kreseczka to "podkreślnik", czyli Shift−).
6 cze 11:48
Witek: 49=x2 + 9 − 3x
x2−3x=49
6 cze 11:54
Blee:
Oczywiscie zle zaznaczylem kat

Ale Witek na pewno sie zorientowal, prawda Witku

6 cze 12:29
Witek:

powinien być zaznaczony na górze
6 cze 12:36
Blee:
Dokladnie, co ulatwia wyliczenie x
6 cze 12:46
Witek: x2=72+32−2*7*3*cos60
6 cze 13:04
Blee: Dokladnie
6 cze 13:36
Witek: Dzięki wielkie
6 cze 13:47