Moment bezwładności paraboli
Krzysiek: Oblicz moment bezwładności jednorodnego obszaru o masie M względem osi symetrii.
Obszarem tym jest odcinek paraboli o szerokości a i wysokości h. Bardzo proszę o pomoc
6 cze 09:07
jc: Obszarem jest krzywa czy obszar dwuwymiarowy?
6 cze 09:20
Krzysiek: Obszar płaski
6 cze 09:26
jc: Połóżmy parabolę.
y(x)=(a/2) (x/h)1/2
pole = 2 ∫0h y(x) dx
masa = pole * gęstość
moment bezwładności = gęstość * 2∫0h y(x)2 dx
pole = 3ah/2
itd.
6 cze 09:51
Krzysiek: Prowadzący stwierdził że jest źle i mam to zrobić przy pomocy całki podwójnej.
6 cze 11:07
jc: Bo faktycznie jest źle, choć łatwo poprawić.
y = h(x/a/2)2
M = d ∫−a/2a/2 dx ∫h(x/a/2)2h 1 dy
I = d ∫−a/2a/2 dx ∫h(x/a/2)2h x2 dy
Zwróć uwagę, że całka wewnętrzna jest ze stałej, więc tak, jakby jej nie było.
M = d ∫−a/2a/2 h(1− (x/a/2)2) dx
I = d ∫−a/2a/2 h(1− (x/a/2)2)x2 dx
Czy to zajęcia z fizyki czy z matematyki?
6 cze 11:22
Krzysiek: Matematyka
6 cze 11:30
jc: Pokręciłem trochę (nie można było przyjąć, że szerokość= 2a?).
M=d∫−a/2a/2 dx ∫4hx2/a2 h 1 dy = d∫−a/2a/2 h(1−4x2/a2) dy
I=d∫−a/2a/2 dx ∫4hx2/a2 h x2 dy = d∫−a/2a/2 h(1−4x2/a2)x2 dy
6 cze 11:33
jc: Oj, całki po prawej stronie są po dx, a nie po dy!
6 cze 11:35
jc: A jednak wrócę do pierwszej propozycji (ogólnie)
Figura płaska ograniczona liniami y=f(x), y=g(x), x∊[a,b].
M=∫ab dx ∫g(x)f(x) 1 dy = d∫ab [f(x)−g(x)] dx
I = ∫ab dx ∫g(x)f(x) y2 dy = (d/3)∫ab [f(x)3−g(x)3] dx
W naszym przykładzie f(x)=(a/2) (x/h)1/2, g(x)=−f(x), x∊[0,h].
M=2d∫0h f(x) dx= 3ahd/2
I = (2d/3) ∫0h f(x)3 dx =da3h/30
I = Ma2/45
6 cze 11:48