sprawdź czy ciąg jest geometryczny
dariuszka: Pewnie banał ale nie umiem za bardzo wstawiać do wzoru.
Sprawdź czy ciąg jest geometryczny
an=3(n+2) ]
an=n2+2n
5 cze 21:09
dariuszka: te banalne to potrafię 5n, 3n
5 cze 21:10
sushi:
ciąg geometryczny masz postaci
a
n= 2
n
a
n= (−1)
n−1*3
n
5 cze 21:24
dariuszka: może jestem debilką i nic mi to nie mówi
5 cze 21:25
sushi:
n2+2n to masz "parabolę" i nijak się ma do moich przykładów, więc tej ciąg nie będzie
geometryczny
5 cze 21:30
dariuszka: to już zauważyłam ale jak to wyliczyć że ciąg nie jest geometryczny
5 cze 21:35
sushi:
| an+1 | |
| = stała liczba niezależna od "n" |
| an | |
5 cze 21:38