Ppmocy
MONIKA: Wtznacz wzor na n−ta pochodna f(x)=cos2x
5 cze 21:03
Blee:
no i

przynajmniej próbowałaś

f' = −2sin(2x)
f'' = −4cos(2x)
f''' = 8sin(2x)
f
IV = 16cos(2x)
itd.
więc jaki będzie wzór na n'tą pochodną? Możesz zapisać w klamerce cztery przypadki jeżeli nie
wiesz jak zapisać to za pomocą jednego wzoru.
5 cze 21:08
MONIKA: Rozpisać, to właśnie tak rozpisałam, a potem miałam kłopot co dalej.
5 cze 21:23
sushi:
co pojawia się przed funkcją trygonometryczną?
5 cze 21:29
MONIKA: Na pewno ma być:
fn= −2 (tu nie wiem co wpisać) *2x
5 cze 21:35
sushi:
to policz 8 pochodnych i je zapisz
5 cze 21:36
Blee:
możesz to zapisać tak:
f
n(x) =
| | ⎧ | −2nsin(2x) ; gdy n (mod 4) = 1 | |
| | ⎩ | −2ncos(2x) ; gdy n (mod 4) = 2 |
|
| | ⎧ | 2nsin(2x) ; gdy n (mod 4) = 3 | |
| | ⎩ | 2ncos(2x) ; gdy n (mod 4) = 0 |
|
5 cze 21:40
MONIKA: Dzięki!
7 cze 23:16
Mariusz:
Można zapisać bez rozbijania na przypadki korzystając z wzorów redukcyjnych
8 cze 19:27
jc: Ja bym skorzystał z liczb zespolonych.
(cos ax)(n) = an cos (ax+nπ/2)
W zadaniu a=2.
8 cze 19:35