Rozwiąż równanie
Witek: Rozwiąż równanie ||x−3|+|x+7||=12
5 cze 19:58
Mila:
⇔|x−3|+|x+7|=12
(*) |x+7|=12−|x−3| i 12−|x−3|≥0
12≥|x−3|
−12≤x−3≤12 /+3
−9≤x≤15
Możemy podnieść obie trony równania (1) do kwadratu
x2+14x+49=144−24|x−3|+|x−3|2
x2+14x=95−24*|x−3|+x2−6x+9⇔
20x+24|x−3|=104
a ) x≥3 i x≤15
20x+24x−72=104
44x=176
x=4
lub
b) −9≤x≤3
20x+24*(−x+3)=104
−4x=32
x=−8
odp.
x∊{−8,4}
5 cze 20:36
Mila:
witek jest zwyczaj na forum , że za rozwiązanie uczniowie dziękują, wtedy wiemy, że
zostało
rozwiązanie zauważone
5 cze 21:38
Witek: Tak, wiem. Dopiero zaczynam sprawdzać zadania. Przepraszam.
5 cze 21:43
Eta:
graficznie
y=||x−3|+|x+7||
y=12
odp: x∊{−8,4}
===========
6 cze 01:26