Oblicz wartość
Witek: Oblicz wartość wyrażenia:
| | (y+z)2−x2 | | x+y+z | | y+z−x | | 1 | |
( |
| )* ( |
| )* ( |
| −1 )* |
| |
| | x(y+z) | | 2yz | | xy+xz | | (x+y+z)2 | |
dla y=
√5 , x=1 , z=
√2
5 cze 19:56
iteRacj@:
masz dwie możliwości:
albo najpierw uprościsz wyrażenie, a potem podstawisz
albo zaczniesz od podstawienia
5 cze 20:09
Witek: Jak zaczynam od podstawiania to nie chce wyjść
5 cze 20:16
Mila:
Ile ma wyjść?
5 cze 20:48
Witek: √10/20
5 cze 20:58
Mila:
Tam w trzecim nawiasie jest:
5 cze 21:07
Witek: to jest potęga do −1
5 cze 21:26
sushi:
nie trzeba nic wstawiać
tylko zastosować wzory skroconego mnożenia i odwrócić ułamek−−> dużo rzeczy się "kasuje"
5 cze 21:28
sushi:
(y+z)2−x2= (y+z−x)(y+z+x) wzór a2−b2 się kłania w pas
widzisz ze w liczniku masz dwa czynniki y+x+z i w mianowniku to samo
5 cze 21:33
Mila:
Źle to zapisałeś, z wyniku domyśliłam się.
| (y+z−x)(y+z+x) | | x+y+z | | y+z−x | |
| * |
| *( |
| )−1* |
| x(y+z) | | 2yz | | x*(y+z) | |
niebieskie upraszczamy, ułamek odwracamy i mamy:
| | (y+z−x) | | 1 | | x(y+z) | | 1 | |
= |
| * |
| *( |
| )= |
| |
| | x*(y+z) | | 2yz | | y+z−x | | yz | |
| | 1 | | 1 | | √10 | |
w= |
| = |
| = |
| |
| | 2*√5*√2 | | 2*√10 | | 20 | |
5 cze 21:36
Witek: Dziękuję
5 cze 21:52
Mila:
5 cze 22:03