ekstremum lokalne
maja: | | x3−2x+4 | |
f(x)= |
| , Df = R\{2} |
| | x−2 | |
f'(x)>0 ⇔ x ∊ (−
∞,0 ) (3,
∞)
f'(x)<0 ⇔ x ∊(0,3)
f'(x)=0 ⇔ x =0 x =3
f(0 ) = −2−min a f(3) = 25 −maks
w odpowiedzi mam że minimum mam w x=3 dlaczego?
5 cze 19:04
the foxi:

f'(x)<0 ⇔ 2x
2(x−3)(x−2)
2<0
w x=0 nie mamy ekstremum

a w x=3 jest minimum, ponieważ pochodna zmienia znak z minus na plus.
5 cze 19:15
the foxi:
w x=2 powinna być pusta kropka
5 cze 19:15
the foxi:
nie możesz patrzeć, która wartość − f(0) czy f(3) jest większa i na podstawie tego decydować o
rodzaju ekstremum
5 cze 19:16
maja: nie rozumiem. przecież na lewo od x = 0 rośnie a później maleje? więc powinno być maksimum?
5 cze 19:17
the foxi:
maksimum jest wtedy, gdy pochodna dla pewnego x0 przyjmuje wartość zero, a "na lewo" od niej
była ujemna, a "za nią" jest dodatnia
krótko mówiąc, max jest wtedy, gdy pochodna przechodzi przez oś iksów i z dodatniej jest ujemna
analogicznie z minimum
5 cze 19:18
the foxi:

chyba lepiej wyjaśnione
koślawe te plusy, ale mniejsza
tam, gdzie pochodna jest ujemna (od −
∞ do 3), funkcja maleje
tam, gdzie jest dodatnia (od 3 do +
∞), tam rośnie
w punkcie x=3 pochodnia przechodzi z minusów na plus
więc to oznacza, że mamy minumum
5 cze 19:24