Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć całkę (naszkicować obszary całkowani
Karkon: Całka podwójna po obszarze D (xdxdy) gdzie obszar D ograniczają okręgi x2+y2=4y,
x2+y2=4√3x.
Wiem jak policzyć jak jest jedno koło, ale jak to policzyć jak są 2?
5 cze 19:03
Basia:

masz:
x
2+y
2−4y=0
x
2+(y−2)
2−4=0
x
2+(y−2)
2=4
S
1=(0;2) r
1=2
x
2+y
2−4
√3x=0
(x−2
√3)
2−12+y
2=0
(x−2
√3)
2+y
2=12
S
2=(2
√3;0) r
2=2
√3
Twój obszar całkowania to część wspólna tych kół
szukasz punktów wspólnych okręgów
to będą A=(0;0) i B=(
√3;3)
i dzielisz obszar całkowania na dwa prostą AB
| | 3 | |
ona ma współczynnik kierunkowy a= |
| =√3 |
| | √3 | |
| | π | |
czyli tg α = √3 czyli α = |
| |
| | 3 | |
| | π | |
więc obszar D1 masz ograniczony przez: 0≤φ≤ |
| |
| | 3 | |
i okrąg x
2+y
2=4y
r
2cos
2 φ + r
2sin
2 φ = 4rsin φ
r
2 − 4rsin φ =0
r(r−4sin φ)=0
r=4sin φ
0 ≤ r ≤ 4sin φ
i na obszarsze D
1 masz
0∫
π/3 dφ
0∫
4sin φ r
2cos φ dr
| | π | | π | |
obszar D2 masz ograniczony przez: |
| ≤ φ ≤ |
| |
| | 3 | | 2 | |
i okrąg x
2+y
2=4
√3x
r
2cos
2 φ + r
2sin
2 φ = 4
√3rcos φ
r
2 − 4
√3rcos φ = 0
r(r−4
√3cos φ)=0
r = 4
√3cos φ
i na obszarze D
2 masz
π/3∫
π/2 dφ
0∫
4√3cos φ r
2cos φ dr
7 cze 02:58