pochodna
z: Który z prostokątów o obwodzie 48 cm ma najkrótszą przekątną?
5 cze 19:01
the foxi:

2x+2y=48 ⇒ x+y=24 ⇒y=24−x, x∊(0;24)
oznaczmy przekątną jako d
x
2+(24−x)
2=d
2
x
2+576−48x+x
2=d
2
d
2=2x
2−48x+576
d=
√2x2−48x+576
i liczysz minimum funkcji d(x)=
√2x2−48x+576
a tak na marginesie, można się domyślić, że przekątna najkrótsza będzie dla kwadratu, czyli
x=12, ale ciii..
5 cze 19:31
z: Domyślać się można, ale obliczyć trzeba

Trochę się pogubiłam w moich przekształceniach, ale już się odnalazłam. Dziękuję bardzo!
5 cze 19:36
ICSP: Chcemy znaleźć minimum x
2 + y
2 przy warunku x + y = 24
| (x+y)2 + (x−y)2 | | (x + y)2 | |
x2 + y2 = |
| ≥ |
| = 24*12 |
| 2 | | 2 | |
Stąd wniosek, ze przekątna będzie najmniejsza gdy x = y
5 cze 19:39