pochodna
z: Drut o długości 18 rozcięto na dwie części. Z jednej z tych części utworzono kwadrat, a z
drugiej okrąg. Jaka powinna być długość każdej części, aby suma pól kwadratu i koła była
najmniejsza?
5 cze 18:39
Blee:
a2 + πr2 = f(a,r)
18 = 4a + 2πr
Wyznaczaj jedna ze zmniennych, podstawiasz do funkcji, liczysz pochodna i szukasz minimum
5 cze 18:41
z:
Podstawiłam do wzoru na pole i z tego wyliczyłam pochodną. Doszłam do postaci
| | (−18π+2π2r+8πr)*4 | |
|
| . To jest dobrze? Jeśli tak to co dalej? |
| | 16 | |
5 cze 18:53
Blee:
co dalej? licznik = 0 dla jakiego r
5 cze 21:11