Oblicz całki
Agnieszka: Oblicz całki:
a) ∫ x cos xdx
b) ∫ 14+x2dx
c) ∫ x−2x2−7x+12dx
5 cze 18:33
Blee:
1) przez czesci
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2) |
| = |
| * |
| |
| | 4 + x2 | | 4 | | 1 + (x/2)2 | |
Calka elementarna
3) x
2 − 7x + 12 = (x−3)(x−4)
I teraz rozklad na ulamki proste
5 cze 18:38
Agnieszka: w trzecim jest ułamek
5 cze 18:39
Agnieszka: jak policzyć 1?
5 cze 18:40
Blee:
Wzor na calkowanie przez czesci znamy?
u= x ; v' = cosx
u' = ... ; v= ...
I podstawiasz do wzoru
5 cze 18:43
Blee:
Kobieto ... chodzilas na zajecia?
To sa trzy proste caleczki majace na celu sprawdzenie czy uczen/student poznal dana metode
calkowania.
5 cze 18:44