x
x: Na kole o promieniu długości 4√3 opisano trapez równoramienny. Jaką miarę musi mieć kąt ostry
trapezu, aby jego pole było najmniejsze?
5 cze 18:30
iteRacj@:

0
o<α<90
o
|DE|=2r=8
√3
| | 1 | |
PABCD= |
| (|AB|+|DC|)*|DE| |
| | 2 | |
|AB|+|DC|=|AD|+|BC| − czworokąt opisany na okręgu
| | 1 | |
PABCD= |
| (|AD|+|BC|)*8√3 |
| | 2 | |
| | 8√3 | | 64*3 | |
PABCD=(2* |
| )*4√3= |
| |
| | sin α | | sin α | |
i teraz pytanie, kiedy to pole będzie najmniejsze?
5 cze 19:49
Eta:
h=2r i a+b=2c i c=2r/sinα
pole jest najmniejsze gdy sinα=1 ⇒
α=90o
zatem takim trapezem jest kwadrat o boku 2r
dla r=4
√3
najmniejsze pole : P=4r
2=192 [j
2]
============
5 cze 21:38