Matematyka dyskretna
ktoś: Znajdź współczynnik przy x12
(1+x3 +x6 +x9 +...)7
Zauważyłem, że 12 otrzymamy gdy:
12 = 12 + 0
12 = 9 + 3
12 = 6 + 6
I teraz "tylko" nie wiem jak matematycznie obliczyć. Mógłby ktoś nakierować?
5 cze 18:25
Adamm:
współczynnik przy x
12 to ilość sposobów na jakie możemy zapisać 12 za pomocą
7 liczb naturalnych, ale tylko podzielnych przez 3
innymi słowy, ilość rozwiązań równania
3k
1+3k
2+...+3k
7=12 w liczbach całkowitych ≥0
k
1+...+k
7=4
5 cze 19:01
ktoś: Zrobiłem ten przykład powyżej zauważając, że można użyć sumy szeregu, a Twojego sposobu lekko
nie rozumiem, ale ostatecznie wzór mamy taki sam.
A w przykładzie:
(x+x2+x3+x4)5
już nie mogę użyć faktu, że coś jest szeregiem. Zatem tutaj musimy użyć metody napisanej przez
Ciebie tak? Dodam, że zadanie te mam obok zadań z funkcjami generującymi, więc może to można
rozwiązać używając ich?
5 cze 21:17
Adamm:
Ale co ty teraz chcesz obliczyć?
5 cze 21:19
ktoś: To samo, czyli współczynnik przy x12. Zapomniałem napisać
5 cze 21:21