logarytmy
Witek: Niech log14 2= a. Wyraź za pomocą a wartość logarytmu ; log49 16.
5 cze 17:56
ICSP: | | log14 16 | | 4log14 2 | |
log49 16 = |
| = |
| = |
| | log14 49 | | | |
5 cze 18:03
Witek: Mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie po 3 znaku równości?
5 cze 18:36
Witek: Haloo? Jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć ?
5 cze 19:08
the foxi:
| | 142 | |
log14 |
| =log14(142)−log14(22)=2−2log142=2−2a |
| | 22 | |
5 cze 19:26
a7: po trzecim znaku równości w liczniku mamy 4log
14 a=4a, a w mianowniku mamy tak jak wyliczyła
"the foxi"
| | 4a | | 2a | |
czyli = |
| = |
| ( jak wyliczył ICSP) |
| | 2−2a | | 1−a | |
5 cze 19:34
Witek: Bardzo dziekuję
5 cze 19:43