pochodna
poch: Liczbę 200 podziel na takie dwa składniki, aby iloczyn pierwszego składnika przez podwojony
drugi miał największą wartość.
Poprawne odpowiedzi to 100, 100. Proszę o pomoc!
5 cze 17:24
3Silnia&6: "podziel na dwa skladniki" czyli x, 200−x
"iloczyn pierwszego składnika przez podwojonydrugi" czyli
x * 2*(200−x) = 400x − 2x2
"miał największą wartość"
czyli liczmy f'(x) = 0, gdzie f(x) = 400x − 2x2
f'(x) = 400 − 4x = 0 ⇔ x = 100
(l"podziel na dwa skladniki" czyli x, 200−x
"iloczyn pierwszego składnika przez podwojonydrugi" czyli
x * 2*(200−x) = 400x − 2x2
"miał największą wartość"
czyli liczmy f'(x) = 0, gdzie f(x) = 400x − 2x2
f'(x) = 400 − 4x = 0 ⇔ x = 100
x =100, wiec 200 − x = 100 odp. (100, 100)
5 cze 17:31
Mila:
x, 200−x − składniki sumy, x∊(0,200)
f(x)=x*2*(200−x)
f(x)=400x−2x2 wykresem jest parabola skierowana ramionami w dół
Dla xw=100 funkcja f(x) osiąga największą wartość.
składniki : 100, 100
fmaks=f(100)=20 000
5 cze 17:37
poch: Dziekuje
5 cze 17:40