pochodna
z: 21. Oblicz f'(2) gdy:
a) f(x)=4g(x)−7h(x) i g'(2)=5 oraz h'(x)=−6
b) f(x)=g(x)*h(x) i g(2)=1, h(2)=−3 oraz g'(2)=4 i h'(2)=−5
| | 5g(x) | |
c) f(x)= |
| i g(2)=3 oraz g'(2)=8 i h'(2)=−4 |
| | h(x) | |
5 cze 16:51
sushi:
wzory na pochodną znasz ?
5 cze 16:56
z: Znam, ale w tym przypadku coś mi nie pasuje, nie wiem jak zacząć chociażby a)
5 cze 16:56
sushi:
normalnie
pochodna z g(x) to g'(x)
5 cze 16:58
z: No tak, tyle to wiem. Ale co mi to daje?
5 cze 17:03
sushi:
zapisz to a potem przeczytaj co masz zrobić oraz co podali w dalszej części każdego podpunktu
5 cze 17:05
z: a) f(x)=4g(x)−7h(x) i g'(2)=5 oraz h'(x)=−6
Pochodna funkcji g(x) dla argumentu 2 jest równa 5.
Pochodna funkcji h(x) jest równa −6.
Mam obliczyć f'(2) czyli pochodną z wyrażenia 4g(x)−7h(x). Wiem, że pochodna różnicy funkcji
jest równa różnicy pochodnej każdej z tych funkcji, zatem ta funkcja zmienia się w 4g'(x) −
7h'(x). Nie mam pojęcia co dalej.
5 cze 17:11
sushi:
f '(x) = 4* g'(x) − 7 * h'(x)
f '(2) = 4* g'(2) − 7 * h'(2) =....
5 cze 17:12
z: ... = 4*5+

? czy h'(x) to stała wartość dla każdego x równa −6?
5 cze 17:19
sushi:
obstawiam, że źle przepisałeś przykład i powinno być h ' (2) = − 6
5 cze 17:21
z: No właśnie sęk w tym, że nie. Jest tak jak napisałam.
5 cze 17:22
z: Stąd też moje pytanie, bo o ile b) i c) jest do zrobienia, a tyle w tym a) coś mi nie pasuje
5 cze 17:23
sushi:
to będzie h ' (x) = − 6 jako "stała" i niezależna od "x"
5 cze 17:25
z: Okej, wszystko się zgadza. Dzięki za pomoc!
5 cze 17:35
sushi:
na zdrowie
5 cze 21:14