Oblicz
Agnieszka: Oblicz:
lim−>oo 2*6x+5*2x/6n+2−3*2n−1+10
5 cze 13:35
dążąc do ∞:
x→∞ czy n→∞
5 cze 13:56
dążąc do ∞:
suma?
iloraz?
oba naraz?
5 cze 13:57
Agnieszka: ma być jedna literka x tylko
5 cze 15:12
jc: =2*6n + (5/36)(1/3)n −(3/2)2n +10 →∞
5 cze 15:36
Sushi:
Obstawiam, ze licznik jest do kreski ułamkowej, a za kreską ułamkowa jest cały mianownik
5 cze 15:49
dążąc do ∞:
nie, bo Agnieszka odpowiedziałaby na pytanie czy to ma być granica ilorazu
to jej zależy na prawidłowym obliczeniu a nie nam
5 cze 16:10
Agnieszka: to jest ułamek. licznik: 2*6x+5*2x
mianownik: 6n+2−3*2n−1+10
5 cze 16:49
sushi:
z boku jest ściąga jak się robi ułamki i potęgi
wykładnik daj w nawias "{" , "}" klamerkowy
5 cze 16:57
Agnieszka: wiem, ale mi nie wyszło, proszę o rozwiązanie
5 cze 17:04
sushi:
| 2*6x + 5*2x | |
| |
| 6x+2−3*22x−1+10 | |
5 cze 17:06
Agnieszka: dzięki, a możesz to jeszcze rozwiązać
5 cze 17:07
sushi:
| 2*6x + 5*2x | | 2*6x + 5*2x | |
| = |
| = |
| 6x+2−3*22x−1+10 | | | |
licznik i mianownik dzielimy przez największy czynnik tj 6
x
5 cze 17:10