Ekstrema funkcji
AA: Pomoże ktoś z policzeniem ekstremum funkcji

f(x,y) = e
y(x
2+y)
mam policzona
df/dx = 2e
yx
df/dy = e
y(x
2+y+1)
Dziedziny wszystkie = R
2
i teraz miałbym wyliczyć rozwiązanie układu równań:
2e
yx=0
e
y(x
2+y+1)=0
i jakoś nie umiem sobie z tym poradzić
5 cze 13:06
Blee:
1) ey > 0 dla dowolnego y
więc:
2eyx = 0 ⇔ x = 0
więc y+1 = 0 ⇔ y = −1
5 cze 13:14
Blee:
dalej sobie poradzisz?
5 cze 13:14
AA: juz nawet do tego rozwiazania udalo mi się dojsc

ale jednak 10 min chyba patrzylem na zadanie i nic nie umialem wymyslic

Tak czy siak, dzięki
5 cze 13:19