HELP PLS
dawid: Jest ktoś w stanie rozwiązać taką funkcje wielu zmiennych?
f(x,y)=xsin(y)+ln(πsin(x)+cos(y)x
5 cze 10:32
Jerzy:
Już to raz wrzycałeś i dalej nie poprawiłeś zapisu ! Co jest liczba logarytmowaną ?
5 cze 10:34
dawid: f(x,y)=xsin(y)+ln(πsin(x)+cos(y)x)
5 cze 10:35
dawid: tak ma być
5 cze 10:35
Jerzy:
I teraz co chcesz policzyć ? Pochodne cząstkowe ?
5 cze 10:36
dawid: znaczy nie.
f(x,y)=xsin(y)+ln(πsin(x)+cos(y)x)
taki był przykład na kolokwium
5 cze 10:37
dawid: pochodną po x chce policzyć, pochodną po y
5 cze 10:37
Jerzy:
| | ln(sinx)*πsinx*cosx + cosy | |
f'x = siny*xsiny − 1 + |
| |
| | πsinx + cosy*x | |
5 cze 10:42
Jerzy:
| | siny*x | |
f'y = ln(siny)*xsiny*cosy − |
| |
| | πsinx + cosy*x | |
5 cze 10:45