Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami.
ADAM: Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami.
z=−
√2x2+2y2
z=−
√6−x2−y2
Próbowałem to robić sferycznymi ale nie potrafię określić kąta psi
5 cze 08:02
jc: Pomiń głupie minusy przed pierwiastkami
(kto je tam wpisał? kolejny wielbiciel liczb ujemnych?)
i zastosuj współrzędne walcowe (od stożka odejmujemy hiperboliczną miskę).
5 cze 09:47
grzest:
Jest to dolna część stożka, ograniczona od dołu powierzchnią sfery o promieniu R=√6. Stożek
ten, przecinając sferę, wycina w niej okrąg x2+y2=2. Całkujemy po wnętrzu tego okręgu od
z=−√6−x2−y2 do z=−√2x2+2y2.
5 cze 10:52
jc: Faktycznie to sfera.
A może bez całkowania?
Chociaż całkowanie nie jest takie trudne
∫02π dφ∫0α dθ ∫0R sin θ r2 dr= (2/3)πR3 (1− cos α)
R = √6, cos α = 1/√3
5 cze 11:06
grzest:
Oczywiście, że można znaleźć szukaną objętość obliczyć bez całkowania. Jest to suma objętości:
stożka o promieniu podstawy r=√2 i wysokości hs=2 oraz czaszy kulistej o promieniu podstawy
r=√2 i wysokości hc =√6−2.
Ta informacja może być przydatna do sprawdzenia poprawności obliczeń przy całkowaniu.
5 cze 11:28
jc: Bez całkowania liczyłbym tak: objętość rożka = (pole czasy)/(pole sfery) * objętość kuli.
Pole czaszy = 2π Rh
h wysokość czaszy.
| | 2πhR2 | |
Po uproszczeniu: objętość = |
| |
| | 3 | |
5 cze 13:09
5 cze 13:56
5 cze 14:01
jc: grzest, w tym zadaniu nie potrzebujemy objętości czaszy, tylko objętość rożka,
która wyraża się prostszym wzorem: 2πhR2/3.
5 cze 14:08
grzest:
Można i tak. Oczywiście.
5 cze 14:36