trójkąt
piesek50: Długość okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny wynosi 6 π. Jaka jest długość boku tego
trójkąta?
3 cze 22:09
sushi:
wzory znasz ?
3 cze 22:20
a7: 6π=2πr
r=3
r=1/3H
H=9
P=1/2aH P=1/2a2sinα
3 cze 22:22
a7: ?
3 cze 22:22
TOSIA: a= 6 √3
3 cze 22:26
trójkąt:
2πr=6π ⇒ r=3
a=2r√3 = 6√3
3 cze 23:01
Mila:

1)
2πr=6π
r=3
h=3*r=9
I sposób
Ze wzoru na wysokość w Δrównobocznycm
a
√3=18 /*
√3
3a=18
√3
a=6√3
II sposób:
W ΔADC: z twierdzenia Pitagorasa
a
2=108=3*36
a=6√3
albo
W ΔADS: |AS|=2r=6
a
2=108
a=6
√3
III sposób
W ΔADS:
a=6
√3
===========
3 cze 23:32