zarobki
piesek50: Karol zarabiał miesiecznie 4200 zł, a Jan 3800. Obaj otrzymali w swoich firmach podwyżki.
Podwyżka otrzymana przez Jana była o 3 punkty procentowe wyższa niż podwyzka otrzymana przez
Karola. Po podwyżce obaj panowie zarabiaja łacznie 9074 zł. Ile zarabia każdy z panów po
podwyżce?
3 cze 21:27
a7: 4200+x*4200+3800+y*3800=9074
y=x+0,03
?
3 cze 21:36
a7: x4200+ (x+0,03)3800=1074
8000x=1074−114=960
x=0,12
y=0,15
4200+0,12*4200=4704
3800+0,15*3800=...
3 cze 21:41
a7: ?
3 cze 21:41
= : x*4200+ (x+0,03*(3800)) = 1074
3 cze 21:41
piesek50: 3800+570=4370
3 cze 21:43