Obliczone punkty przegięcia funkcji nie pasują do odpowiedzi
Pytak: Z funkcji f(x) = log(x) +2x2 +x mam otrzymać punkty przegięcia
Pierwsza pochodna:
f'(x) = 1x +4x + 1
Druga pochodna:
f''(x) = −1/x2+ 4
f''(x) = 0 dla −1/x2+ 4 = 0
−1/x2+ 4 =0
−1/x2 = −4 / * (−x2)
1 = 4x2 /4
1/4 = x2
x = 1/2 lub x=−1/2
W odpowiedziach mam do wyboru jednak
A. Punkty przegięcia dla x1 = 1/2 oraz x2 = 1−log(x)
B. Punkty przegięcia dla x1 = − 1/2 oraz x2 = 1−lnx
C. Punkty przegięcia dla x1 = 1/2 oraz x2 = 1+lnx
Czy to ja popełniam błąd, czy też to odpowiedzi są błędne? Bardzo Was proszę o pomoc, i z góry
dziękuje
3 cze 21:27
sushi:
jaki masz logarytm dziesiętny czy naturalny ?
3 cze 21:42
Pytak: Logarytm naturalny (ln), niepotrzebnie zamieniłem w zadaniu. Wszedzie, gdzie jest log powinno
być ln
3 cze 21:52
sushi:
w odpowiedziach masz dla x=... y= ...
a wpisałeś x1 i x2
3 cze 22:07
3 cze 22:13
sushi:
przecież x2 to nie jest konkretna liczba tylko jakaś funkcja
więc może trzeba policzyć te x2
3 cze 22:24