Witam, mam do policzenia zadanka 3 zadanka z szeregów:
Paweł : 1. oblicz sume ∑ n =1 / 5
n−2/7
n
2. uzasadnij zbieznosc szeregow:
a) (n+3)*2
n/n! b) 3n−2/n
3+n+1 (dla obu ∑ n=1 i do
∞)
3. uzasadnij rozbieżność ∑ n=1 i do
∞: 7
n(n+2)/3
n(2n+1)
Bardzo prosilbym o rozpisanie bo dopiero srednio ogarniam szeregi
3 cze 20:57
jc: ∑ n = ∞ ?
3 cze 21:09
Paweł : nad ∑ jest ∞, moj blad
3 cze 21:24
jc: Chodzi o pierwsze zadanie. Pod znakiem sumy jest n, a potem znak równości.
∑ (1/5
n − 2/7
n)
jeśli suma zaczyna się od n=1, to mamy
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| |
| − |
| |
| = 1/4 − 2/6 = 1/4−1/3 = −1/12 |
| | 5 | | 1−1/5 | | 7 | | 1−1/7 | |
3 cze 21:48
Basia:
ad.a
kryterium d'Alemberta (wersja graniczna)
| an+1 | | (n+4)*2n+1 | | n! | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (n+1)! | | (n+3)*2n | |
| (n+4)*2 | | 2n+8 | | n2((2/n)+(8/n2) | |
| = |
| = |
| = |
| (n+3)*n | | n2+n | | n2(1+1/n) | |
| (2/n)+(8/n2) | | 0+0 | |
| → |
| = 0 < 1 |
| 1+1/n | | 1+0 | |
czyli szereg jest zbieżny
(b) podobnie
ad.3
| | 7n(n+2) | | 7 | | n(1+2/n) | |
an= |
| = ( |
| )n* |
| = |
| | 3n(2n+1) | | 3 | | n(2+1/n) | |
| | 7 | | 1+2/n | | 1+0 | | 1 | |
( |
| )n* |
| →1* |
| = |
| |
| | 3 | | 2+1/n | | 2+0 | | 2 | |
nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu
4 cze 03:33
Basia: o rany ale bzdura
| | 7 | | 1 | |
( |
| )n → +∞ oczywiście czyli mamy +∞* |
| = + ∞ |
| | 3 | | 2 | |
wniosek rzecz jasna taki sam
4 cze 05:02