Równania różniczkowe
Benny: Mariusz, jeśli masz jakiś układ równań różniczkowych o stałych współczynnikach to mogę Ci
zaprezentować jak go rozwiązać za pomocą macierzy Jordana.
3 cze 20:49
Mariusz:
Co do przykładów to minimum po jednym dla każdego możliwego przypadku
0 1 2
−5 −3 −7
1 0 0
4 −1/2 1 0
2 2 2 0
0 0 3 0
−4 2 −3 3
2 −2 −3
2 −3 −6
−1 2 4
Poza tym to tak nie działa
Przykłady powinien dobierać ten co zna metodę
Ten co jej nie zna nie będzie wiedział jak je dobrać
aby zilustrować każdy z możliwych przypadków
Wystarczy sposób szukania macierzy przejścia bo
A = PJP−1 | P
AP = PJP−1P
AP = PJ | P−1
P−1AP = P−1PJ
P−1AP = J
A = PJP−1
J = P−1AP
5 cze 02:04
Benny: Macierzy przejścia szukasz zawsze tak samo. Jeśli dla pierwiastka krotności k równania
charakterystycznego dostajesz podprzestrzeń wektorów własnych wymiaru 'i' to dopełniasz tą
podprzestrzeń wektorami głównymi aż uzyskasz wymiar k.
Tutaj masz zrobiony pierwszy przykład.
https://ibb.co/eUENOT
5 cze 12:39
Mariusz:
U Niedoby jest podobny sposób
ale mam wątpliwości czy będzie działał dla każdej macierzy
Już w trzecim przykładzie ten sposób nie zadziała
10 cze 23:27
24 lip 16:16
Kacper:
Benny który to już rok studiów?
24 lip 16:22
Benny: 3, ale miałem urlop na matmie i praca dopiero za rok.
24 lip 16:41