Oblicz wartość wyrażenia
Paula: Kąt α jest ostry i sin α= √74. Oblicz wartość wyrażenia: cos3α− 4sin2α.
3 cze 19:06
sushi:
sin2 α + cos2 α = 1 JEDYNKA TRYGONOMETRYCZNA
...
cos α =.... lub cos α = − ..... oraz kąt α jest ostry, więc cosinus musi być wartością
nieujemną
3 cze 19:09
a7: liczymy z jedynki trygonometrycznej cosα=
√(1−7/16)
cosα=3/4
podstawiamy do wyrażenia i mamy
| | 21 | |
(3/4)3−4*(7/16)=85/64 =1 |
| |
| | 64 | |
3 cze 19:13
P: A wynik nie powinien wyjść ujemny?Bo 343 wychodzi 2764, później − 74.
Sprowadzamy do wspólnego mianowniaka, czyli będzie 2764−11264
3 cze 20:31
a7:
| | 21 | |
tak, zgadza się ..... =−85/64=−1 |
| |
| | 64 | |
3 cze 20:37
P: Dziękuję 😊
3 cze 20:37