TRÓJKĄT
BAŚKA:

Odcinek AB oraz BC są równej długości. Kąt ABC ma miarę o 124 stopnie mniejsza od miary kąta do
niego przyległego. Oblicz miarę kąta ACD.
3 cze 18:57
sushi:
α+α+124o=180o
wyliczysz α, a trójkąt ABC masz równoramienny, więc policzysz sobie kąt ACB, kąt ACD jest
przyległy
3 cze 19:07
BAŚKA: 2 α = 56 stopni
a = 28 stopni
3 cze 19:11
sushi:

i dalsza część zadania
3 cze 19:14
BAŚKA: Ale ja dalej nie umiem
3 cze 19:21
sushi:
chyba żartujesz ?
3 cze 19:22
sushi:
i pustka w głowie ?
ile wynosi suma miar kątów w trójkącie ?
3 cze 19:35
BAŚKA: 180 stopni
3 cze 19:37
sushi:
to wykorzystaj to do mojego rysunku
3 cze 19:40
BAŚKA: 180−28= 152 stopnie
3 cze 20:07
sushi:
i ile stopni wynosi jedna czerwona kropka ?
3 cze 20:07
BAŚKA: 76 stopni
3 cze 20:10
BAŚKA: więc kat ACD wynosi 104 stopnie?
3 cze 20:13
sushi:
bingo
3 cze 20:23
BAŚKA: dziękuję
3 cze 20:25
sushi:
na zdrowie
3 cze 20:34