Wykaż, że wartość wyrażenia jest liczbą naturalną
Kasia:

Wykaż, że wartość wyrażenia
√30 + √30 + √30+.... jest liczbą naturalną
3 cze 18:51
Kasia: tam są plusy w tym rysunku oczywiście, chodziło mi o pokazanie, że nie są osobne te pierwiastki
3 cze 18:53
sushi:
√30+√30+....= n /()2
30+√30+√30+.... = n2
30+ n = n2
...
3 cze 18:57
Kasia: i co dalej?
3 cze 19:20
sushi:
Δ +założenie
3 cze 19:21
Adamm:
To zadanie jest mało matematyczne
tak naprawdę nie wiadomo co rozumiemy przez √30+√30+√30+...
można dać temu znaczenie jako granicę ciągu
a1=√30, a2=√30+√30, a3=√30+√30+√30
lub rekurencyjnie
an+1=√30+an
Wtedy taki ciąg jest rosnący, i oczywiście ma granice (skończoną lub nie)
jeśli skończoną, to spełnia
g=√30+g ⇒ g2−g−30=0 ⇒ g=−5 lub g=6 (oczywiście g=−5 nie może być, bo ciąg jest dodatni)
pozostaje wykazać że 6 faktycznie jest granicą, bo równie dobrze może być ∞
3 cze 20:00