TRÓJKĄT
BAŚKA: W trójkącie ABC dane są: |AC| = |BC| = 8 oraz | kąt ACB | = 45 stopni. Oblicz długość wysokości
tego trójkąta poprowadzonej z wierzchołka A.
3 cze 18:51
sushi:
rysunek zrobiony ?
3 cze 18:58
BAŚKA: NIE
3 cze 19:06
sushi:
to jak chcesz zrobić zadanie, wrzucasz tych zadań ile wlezie
3 cze 19:11
BAŚKA:

c
3 cze 19:25
sushi:
jakie znasz wzory na pole trójkąta?
3 cze 19:27
BAŚKA: P=1/2 ab sinγ
Ten będzie dobry?
3 cze 19:36
sushi:
i jeszcze jeden wzór na pole −> najprostszy
3 cze 19:38
BAŚKA: P = 1/2 a h
3 cze 19:39
sushi:
to jeszcze na rysunku brakuje "wysokości" o którą pytają w zadaniu i wtedy będzie
wzór nr 1 na pole trójkąta = wzór nr 2 na pole trójkąta
3 cze 19:41
BAŚKA:
3 cze 19:46
sushi:
3 cze 19:48
BAŚKA: Chyba wiem jak to rozwiązać
3 cze 19:48
sushi:
zapisz obliczenia i wynik końcowy
3 cze 19:50
sushi:
a nawet można też z trygonometrii i sinusa, bez wykorzystywania wzorów na pole trójkąta
3 cze 19:52
BAŚKA: P = 1/2 razy 8 razy 8 razy sin 45 stopni = 16 √2
P = 1/2 ah = 1/2 razy 8 razy h
16 √2 = 8h
h = 2 √2
3 cze 19:55
sushi:
8*8* sin 45 =8*h
8* sin 45 =h
h=...
i nie trzeba było wymnażać
3 cze 19:57
BAŚKA: 4 √2
3 cze 20:00
sushi:
bingo
3 cze 20:00
BAŚKA: Dziękuję bardzo
3 cze 20:02
sushi:
na zdrowie
3 cze 20:02