fizyka
z: A) Kondensator o pojemności C=3,5*10−8 F połączono z baterią o sile elektromotorycznej E=12V i
oporze wewnętrznym rw = 26Ω. Wyznacz ładunek Qa zgromadzony na okładkach kondensatora.
b) W jakim czasie Tb przez przewodnik o oporze Rb=54Ω podłączonym, w miejsce kondensatora z
punktu a) przepłynie ładunek Qa?
c) Strumień magnetyczny przenikający przez ramkę o oporze Rc rośnie z czasem jak φ(t)=(φ₀t)/T,
gdzie (φ₀t)/T=25V. Dla jakiej wartości Rc przez ramkę przepłynie w czasie tB ładunek Qa?
3 cze 18:19
Lech: A) U = 12 V , Q
a = C*U = 3,5*12*10
−8 [ C ] = .......
| | E | |
b) Qa/Tb = |
| ⇒ Tb = ......... |
| | Rb + rw | |
c) popraw tresc zadania
3 cze 20:18
z: Dziękuję za pomoc! A co z treścią c) jest nie tak? Treść jest przepisana dobrze, na 100%.
3 cze 20:36
Lech: Strumien magnetyczny rosnie ? podaj funkcje np. φ(t) = A*t , to jest funkcja rosnaca !
Dziwnie zapisales : φ(t) = (φ t)/T= 25 V , czyli jest to wartosc stala ! !
3 cze 21:13
z: Racja. Powinno być: rośnie z czasem jak φ(t)=(φ₀t)/T, gdzie (φ₀)/T=25V.
3 cze 21:28
Lech: Raczej powinno byc okreslenie , ze szybkosc zmiany strumienia magnetycznego
przenikajacego prostopadle przez powierzchnie ramki jest stala i wynosi Δφ/Δt = 25 V
Czyli U = 25 V ( prawo indukcji Faradaya )
Zatem :
U/Rc = Qa/tB ⇒ tB = .........
3 cze 21:37
z: Dziekuje bardzo!
3 cze 21:58