Zbiory-pilne
Tomasz:

Witam pomoglby mi ktos z takim zadankiem. Dziekuje za pomoc
Niech X=zbiór wszystkich trojkatow
A=zbior trojkatow rownoramiennych
B=zbiór trojkatow rownobocznych
C=zbior trojkatow prostokatnych
Znalezc zbiory a) (A∩B)∩C
b)(A∩B')∩C
c) A'∩(B∩C)
Narysowalem taki graf jak na rysunku i nie wiem czy jest on dobrze. {Podpunkt a) wydaje mi sie
ze bedzie to zbiór pusty lecz nie wiem jakie bedą pozostałe
3 cze 17:34
Sushi:
To teraz pomaluj B’
3 cze 17:37
Tomasz: B' to bedzie wszystko poza B tak ?
3 cze 17:38
Sushi:
C) Przeczytaj słownie co oznacza B∩C
3 cze 17:39
Sushi:
Zgadza się
3 cze 17:39
Tomasz: B w częsci wspolnej z C wiec to jest zbiór pusty ?
3 cze 17:40
a7: A∩B∩C=∅
(A∩B')∩C=A\B
A'∩(B∩C)=∅
?
rysunek dobry
3 cze 17:41
Sushi:
Tak
3 cze 17:41
Tomasz: wiec w tym c bedzie wszystko oprócz A tak ?
3 cze 17:41
Tomasz: oki rozumiem teraz dzieki
3 cze 17:41
Sushi:
Wszędzie masz część wspólną i jeżeli jeden zbiór jest pusty, to wynik końcowy też musi
być zbiór pusty
3 cze 17:45
a7: nie ma trójkąta równobocznego prostokątnego, więc nie wszędzie jest część wspólna
3 cze 17:54