asd
Dickens: calka podwojna
∬(x2+4y+9)dxdy bo obszarze D: x2 + y2 ≤ 4
liczyłem dwa razy i wychodzi mi 40π, w książce mam odpowiedź 56π, może ktoś sprawdzić jaki jest
poprawny wynik?
3 cze 15:40
jc: 4+36=40.
3 cze 15:50
jc: Dobrze masz, w odpowiedzi jest błąd.
3 cze 15:50
Dickens: dzieki
3 cze 15:52
Dickens: Czy jest jakis kalkulator do całek podwójnych bo znowu wychodzi mi inny wynik niz w
odpowiedziach, liczone dwa razy
∬xdxdy po obszarze D: y= −x
2 y=
√x y = x−2
| | 24 | | 141 | |
wychodzi mi |
| a w odpowiedzi jest |
| |
| | 5 | | 20 | |
3 cze 19:07
3 cze 19:55
Mila:

−x
2=x−2
x
2+x−2=0
x=1 lub x=−2
√x=x−2 i x>2
x=4
0∫1[
−x2∫
√x(x) dy ]dx+
1∫
4[
y=(x−2)∫
√x(x) dy ]dx=J
1+J
2
| | 2 | | 1 | | 13 | |
J1=0∫1([x*y]−x2√x )=0∫1(x3/2+x3) dx=[ |
| x5/2+ |
| x4]01= |
| |
| | 5 | | 4 | | 20 | |
| | 2 | | 1 | |
j2=1∫4(x3{2}−x2+2x) dx=[ |
| x5/2− |
| x3+x2}]14= |
| | 5 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 32 | |
= |
| *√45− |
| *64+16− |
| + |
| −1= |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
3 cze 21:16
Dickens: Dziekuje bardzo
4 cze 10:40