Krzywa Beziera
Ada: Podać warunki dla których dwa segmenty krzywej Beziera mają ciągłość C
1 w punkcie połączenia.
Podać przykład połączenia gdzie pierwszy segment krzywej Beziera jest określony następującymi
punktami kontrolnymi P
0 = [0,0] P
1 = [1,5] P
2 = [4,5] P
3 = [5,0].
Pomoże ktoś?
3 cze 14:57
Ada: Proszę o pomoc
3 cze 19:34
3 cze 19:46
3 cze 19:59
Pytający:
Jestem, jestem, acz nie zawsze tu.

To jeszcze przykład połączenia:
P
3−P
2=[5,0]−[4,5]=[1,−5] // wektor kierunkowy
Więc punkty kontrolne drugiego segmentu:
R
0=P
3
R
1=P
3+α*[1,−5], α>0 // α możesz wybrać jakie chcesz, np. R
1=[6,−5] dla α=1
R
2, R
3 dowolne (różne od poprzednich)
3 cze 20:46
Ada: Bardzo dziękuje

R
2 i R
3 różnią się od R
1 wartością α?
4 cze 19:43
Pytający:
Nie, R2 i R3 są zupełnie dowolne. W zasadzie to mogą być takie same jak R1, ale wtedy będzie
"mniej ciekawie wyglądało".
4 cze 20:21
Ola: Hej, mam podobne zadanie jak koleżanka wyżej do rozwiązania na kolokwium ale muszę
narysować przykłąd połączenia, a nie tylko go podać. Rysunek w zadaniu wygląda następująco:
https://zapodaj.net/6910ade7dbfed.png.html . Czyli jeżeli R
0=[5,0], R
1=[1,−5] to mogę sobie
przyjąć że np. R
2=[1,−5] i R
3=[0,0] i po zaznaczeniu tych punktów na rysunku zadanie
będzie prawidłowo rozwiązane?
Pozdrawiam i strasznie bardzo proszę o odpowiedź, to kolokwium jest dla mnie bardzo ważne
20 cze 23:48
Pytający:

Hej, tak strasznie prosisz, że aż z tego strachu odpowiem.

R
1 musi leżeć na "przedłużeniu" wektora
P2P3 (lub P
2R
0, to jest to samo, bo P
3=R
0),
więc R
1=[1,−5] nie jest prawidłowe, jak wcześniej napisałem:
"R
1=P
3+α*[1,−5], α>0 // α możesz wybrać jakie chcesz, np. R
1=[6,−5] dla α=1"
Jak dla mnie najprościej byłoby przedłużyć jako swego rodzaju "sinusoidę". Wystarczy ten
fragment z przedziału <0,5> przesunąć o 5 w prawo na przedział <5,10> i odbić względem OX.
Wyjdzie mniej więcej jak na rysunku.
P
0=[0,0], P
1=[1,5], P
2=[4,5], P
3=[5,0]
R
0=[5,0], R
1=[6,−5], R
2=[9,−5], R
3=[10,0]
Najważniejsze, żeby punkty:
• P
2,
• P
3=R
0,
• R
1
leżały na jednej prostej (i w takiej kolejności).
21 cze 02:51